(616) 459-3539
100 Grandville Improves Their Lobby

100 Grandville Improves Their Lobby

Long-time friends and business professionals Hillary and Doug Taatjes of NAI Wisinski of West Michigan contacted r.o.i. Design regarding the building lobby of their corporate office. It’s located at 100 Grandville Ave. in downtown Grand Rapids.

In 2018, we carried out the first phase of this conversion by painting wood panels, changing out light fixtures, and lightening up the space overall. We have helped several of NAI’s clients with lobby upgrades in order to attract new tenants and keep current ones happy by adding new furnishings. The Taatjes’ saw the opportunity to update 100 Grandville with similar goals in mind.

Our clients sought to make the existing lobby feel less like a mechanical room. The existing series of panels in the lobby that monitored the elevator, as well as other electrical panels, needed to remain accessible. We presented options for covering the panels and made recommendations for furnishings to complete the upgrade.

The final product resulted in hanging dimensional panels that could be manipulated with window covering hardware to allow the wall to open up. With the addition of a rug, bar table with stools, and foliage accents – voila! – no more mechanical room.

Click on thumbnails to view larger images.

Wolverine Dermatology Expands Their Practice

Wolverine Dermatology Expands Their Practice

Four years ago, First Companies introduced us to Dr. Ryan Freeland as he was planning his practice, Wolverine Dermatology. It was clear from the start that he intended to grow his practice by bringing aboard new doctors and offering a greater range of services.  

Anticipating this expansion of services, an unfinished portion of the building was built-out to create four additional exam rooms, a doctor’s office, and a med-team open office. Maintaining the finishes from our original design, we planned and documented finishes for the expanded space. 

We also provided the custom Med Team Desk, a “landing pad” for information that includes electrical and data accessories, allowing the busy open office area to operate efficiently. 

And of course, like before, the Maize and Blue were honored throughout.

Introducing the Med Teams Desk

Introducing the Med Teams Desk

Modern medical and surgical environments are recognizing the value of open team areas where physicians and providers huddle to exchange information, order meds, and supplies and update charts before returning to patients. This reduces the need for more offices and facilitates greater communication.

r.o.i. Design has designed many of these open team areas and, eventually, we created a custom desk to fit the needs of these spaces. Working with qualified media furniture makers in Michigan, we have engineered this desk and are now making it available throughout the state.

The desk is a custom product and can be sized to fit your office. Several standard features are included:

  • Two fixed-height surfaces, seated and standing
  • Built-in data, power, and USB receptacles
  • Complete wire management
  • Powder-coated legs and hardware
  • Standard laminates available for top and front panels
  • Top edges are finished with PVC and radius corners
  • Optional, removable partitions to mitigate the spread of bacteria and viruses while working in close quarters
  • Up to 144” in length

Prices start at $3,500, depending on size, power accessories, and installation conditions. (taxes excluded). We will custom design your desks for free, including coordinating power accessories with your technical needs.

Contact us for more information:
616.459.3539

Improvements for Arbors at Ironwood’s Clubhouse and Leasing Office

Improvements for Arbors at Ironwood’s Clubhouse and Leasing Office

Concept document for some of the furnishings for Arbors at Ironwood

Not all of our projects are located in West Michigan! We recently wrapped up a project in Mishawaka, Indiana, providing clubhouse and office furnishings for a multi-family apartment community. The complex, The Arbors at Ironwood, is one of several communities managed by Eagle Point Properties. Eagle Point, based in Maine, and r.o.i. Design have worked together on several projects previously, some as far away as Virginia! They contracted with Wolverine Building Group to handle the renovations and r.o.i. Design to provide the furniture and wall décor that would make the Clubhouse and Leasing offices an inviting place for the residents to gather.

As residents enter the Clubhouse, they are greeted with a sitting area outside the leasing offices where they can wait comfortably. The main room boasts a sofa and comfy lounge chairs in front of a cozy fireplace, as well as dining tables and chairs to seat 16. The full kitchen has a counter with additional seating. The Ironwood community houses three computer lab stations for residents’ use! The leasing and management offices also received a facelift with new desks, filing, and seating.

The final touch was the addition of new wall decor. The images that were selected were chosen to further highlight the features of the area. This is something we have done at their other locations, and it has been enthusiastically received! It’s a small touch that helps personalize the space and reflects the community it serves.

Some of the furniture and decor installed at Arbors at Ironwood
Custom Décor at View Point

Custom Décor at View Point

For r.o.i. Design, the View Point project allowed us to use all our skills and resources. In addition to planning and interior design, we took on the challenge of adding the finishing touches to a warehouse-loft-look by designing, procuring and installing décor. We used numerous reclaimed items, along with new items to complete the look.

We shopped Pitsch Wrecking and came away with some old windows, bikes, and a few feet of chain-link fencing. We stripped the bikes and painted them in their entirety, and then hung them from the ceiling. We disassembled some of the bikes and just mounted their painted wheels on the wall. We cleaned up the windows, made them shatterproof, and arranged them in the lounge area.

We wanted to use some old warehouse doors but couldn’t find any. So, we built them in our shop and faux painted them to create the look we wanted, then installed them in key areas.

We found an artist who had some great “old sign” graphics and asked them to change the verbiage and design to accommodate some Grand Valley State University words and icons.

And with the addition of a few IKEA mirrors and some faux painting by Michael Pfleghaar, the warehouse-loft-look took shape.

Campus View Develops Studio Apartment Concept

Campus View Develops Studio Apartment Concept

Campus View, a major player in student housing in Allendale, MI, wanted to create a different housing option for the student who wants a private personal space but still needs to be connected to a community. They own the building formerly housing “Brian’s Books” near Pierce Road and 48th Street just south of the Grand Valley State University Campus. They decided to turn this 20-year-old retail space into View Point, with 24 small studio apartments, an open lounge area, a common kitchen, an exercise room, and a laundry room.

They called in TJA Architects and r.o.i. Design to help them conceive and execute a plan to create View Point. We developed a hipster design criterion, while still providing top-notch amenities.

Keeping the basic architecture of the building, we had to conceive an exterior finish that would separate it from its former retail storefront look. One of the main front gables was minimized and the face of the building was sided in three different colors of metal panel to create random vertical stripes. We highlighted the entrances with a dramatic asymmetrical face of dark siding contrasted with warm wood planking around the entry doors.

These design criteria resulted in some fun details in the interior common areas:

  • Oversized, 24-inch tall apartment numbers stenciled on the walls
  • Funky wicker woven corridor light fixtures
  • Planked and octagonal modular carpet patterns in random patterns
  • Custom canvas art using iconic Grand Valley State University names and places
  • Found and repurposed items for decor

View Point offers its residents a well-appointed one-room apartment with a full bathroom. Each unit includes a small kitchenette area with solid surface countertops, study area, sitting area with a wall-mounted TV, and a bed with trundle storage. Just outside each unit is a lounge area with seating, a huge TV, and a spacious common kitchen with an 18-foot island and personal storage for each resident.

For more about View Point, please visit campusviewhousing.com.