(616) 459-3539
Logo Design for View Point

Logo Design for View Point

When the logo, the architecture, and interior design all align, a brand appears. At r.o.i. Design we strive to be engaged in all parts of the design to achieve a cohesive brand appearance to create the “return on investment” look and feel that delivers results for our customers.

We have designed logos for a variety of types of identities, including medical practices, restaurants, and more. A logo typically includes a mark of some kind, and then words that are seen in particular fonts and styles.

It is quite common that a logo tries to do “too much” and we spend a lot of time pruning and editing a message, so the final logo can last over time.

In the case of View Point, we collaborated with Campus View’s marketing staff, going back and forth with ideas until a concise visual was realized that included the “peak” of the building but also connected with the View of Campus View, the corporate brand.

Other logos we have designed recently include ABC Pediatrics, Van Haren Dentistry, Wok & Mortar, and HealthBridge.

Custom Décor at View Point

Custom Décor at View Point

For r.o.i. Design, the View Point project allowed us to use all our skills and resources. In addition to planning and interior design, we took on the challenge of adding the finishing touches to a warehouse-loft-look by designing, procuring and installing décor. We used numerous reclaimed items, along with new items to complete the look.

We shopped Pitsch Wrecking and came away with some old windows, bikes, and a few feet of chain-link fencing. We stripped the bikes and painted them in their entirety, and then hung them from the ceiling. We disassembled some of the bikes and just mounted their painted wheels on the wall. We cleaned up the windows, made them shatterproof, and arranged them in the lounge area.

We wanted to use some old warehouse doors but couldn’t find any. So, we built them in our shop and faux painted them to create the look we wanted, then installed them in key areas.

We found an artist who had some great “old sign” graphics and asked them to change the verbiage and design to accommodate some Grand Valley State University words and icons.

And with the addition of a few IKEA mirrors and some faux painting by Michael Pfleghaar, the warehouse-loft-look took shape.

Campus View Develops Studio Apartment Concept

Campus View Develops Studio Apartment Concept

Campus View, a major player in student housing in Allendale, MI, wanted to create a different housing option for the student who wants a private personal space but still needs to be connected to a community. They own the building formerly housing “Brian’s Books” near Pierce Road and 48th Street just south of the Grand Valley State University Campus. They decided to turn this 20-year-old retail space into View Point, with 24 small studio apartments, an open lounge area, a common kitchen, an exercise room, and a laundry room.

They called in TJA Architects and r.o.i. Design to help them conceive and execute a plan to create View Point. We developed a hipster design criterion, while still providing top-notch amenities.

Keeping the basic architecture of the building, we had to conceive an exterior finish that would separate it from its former retail storefront look. One of the main front gables was minimized and the face of the building was sided in three different colors of metal panel to create random vertical stripes. We highlighted the entrances with a dramatic asymmetrical face of dark siding contrasted with warm wood planking around the entry doors.

These design criteria resulted in some fun details in the interior common areas:

  • Oversized, 24-inch tall apartment numbers stenciled on the walls
  • Funky wicker woven corridor light fixtures
  • Planked and octagonal modular carpet patterns in random patterns
  • Custom canvas art using iconic Grand Valley State University names and places
  • Found and repurposed items for decor

View Point offers its residents a well-appointed one-room apartment with a full bathroom. Each unit includes a small kitchenette area with solid surface countertops, study area, sitting area with a wall-mounted TV, and a bed with trundle storage. Just outside each unit is a lounge area with seating, a huge TV, and a spacious common kitchen with an 18-foot island and personal storage for each resident.

For more about View Point, please visit campusviewhousing.com.

West Michigan Dermatology Opens New Office in Grandville

West Michigan Dermatology Opens New Office in Grandville

West Michigan Dermatology Opens New Office in Grandville

What was once the Kobe Japanese Steakhouse at 3434 Rivertown Point Court in Grandville, is now the new home of West Michigan Dermatology.  The 13,000-square-foot space underwent a huge transformation from restaurant to medical office facility that includes a private waiting area for their patients, a MOHS surgical center, a skin revitalizing center, modern exam rooms, and administrative space. First Companies, the contractor, also added additional square footage to the building to accommodate a pathology lab, a call center, surgical open office space, and a break room.

Architect Jon Blair, from R2Design, created an exterior design that included a complete facelift; adding stone, wood pergola, wood brackets, and metal awnings. First Companies, Jon Blair, and r.o.i. Design also created the Holland office for West Michigan Dermatology earlier this year and joined up again to create this beautiful space.

Customer care is at the forefront for West Michigan Dermatology, so the customer greeting and check-in spaces were scrutinized. The waiting areas are generous and in clear view of the reception area. The inspiration for the design came from a lakefront cottage, where the colors are calming and natural; a palette of blue, aqua, gray, cream and white.

All photographs courtesy: First Companies, Inc.

A couple of favorite details include:

  • The lobby carpet, whose pattern is a reminiscence of the water to sand patterns you see at the beach.
  • The entry faux skylight that filters the light from the “tower” into the space.
  • The beams and millwork details at entry and reception.
  • The wall covering in the Skin Revitalizing waiting room.
  • The MOHS waiting room seating collection.

On this project, we also designed a custom desk for the open office surgical team that has two heights and offers a convenient way for the providers to work with the medical team.

For more information on West Michigan Dermatology Grandville and the services they offer, visit their website.

Mill Steel Moves Corporate Office

Mill Steel Moves Corporate Office

Mill Steel Moves Corporate Office

Congratulations to Mill Steel Company on the opening of their new headquarters on Lucerne Drive in Grand Rapids. 

This 30-year-old brick building exterior was modernized with new paint and metal siding, roof dormers, canopies and railings, decorative light fixtures and new signage. r.o.i. Design could be seen with large finish samples walking around in the snow and rain last year, working with Mill Steel imagining all of the finish changes.

This project began with r.o.i Design managing a programming step, interviewing a variety of people from Mill Steel and creating bubble plans for Dixon Architecture to use in creating the floor plan. The plan included private offices and meeting rooms, but proportionately much more open office, collaborative and shared spaces. There are a café and a breakroom, as well as a patio and fire pit. Staff have plenty of breakout areas for private conversations or just to get away.    

Mill Steel wanted the space to be engaging and represent their personalities; they liked clean lines and assured us they weren’t afraid of color. The interior was completely demolished and remodeled – most new walls have glass doors and windows that open up all the rooms to the natural light. r.o.i. Design worked closely with contractors on the lighting and ceiling plans to make sure the space was well lit and energized. The color scheme included their brand blue color but overall was kept neutral, light and bright.

Some of our favorite interior design features include:

  • Ametal paneled wall in the lobby
  • A “Live Wall” in the breakroom
  • Pivot doors from the breakroom to the training room
  • A custom twenty-one-foot boardroom table
  • Painted wall graphics
  • Floors with interesting carpet and luxury vinyl tile patterns throughout the office.

Thank you to Dixon Architecture and Dykhouse Construction for partnering with us on this great project.

Mill Steel is one of the largest steel service centers in the nation.  They specialize in flat-rolled carbon steel for various markets including automotive, appliance, construction, HVAC, and agriculture. Their 32,000 sq. ft. facility is a two-story building with walkouts on both levels and conveniently located to highways.

For more information on Mill Steel, visit their website.