(616) 459-3539
West Michigan Pediatric Dentistry’s New Office

West Michigan Pediatric Dentistry’s New Office

Doctors Daniel Bolt and Thomas Bouwens

Doctors Daniel Bolt and Thomas Bouwens had outgrown their existing Holland, Michigan office. With the help of Dixon Architecture and T2 Construction, they agreed to design a new building. r.o.i. Design was invited to the project by Ken Dixon, and we set out to create a space that met the needs of both doctors and patients.

When r.o.i Design learned that, between patients and family members, the practice could see up to 500 people a day, we began to understand their energetic approach to dental care. We also learned that they wanted to remain a “kid and family-friendly” environment yet avoid a theme-park-like feel.

Many pediatric dentists overlook the opportunity to create a calming and comfortable space for busy families. With these factors in mind, our goal was to take their West Michigan caring brand forward, which meant keeping a more “Montessori-approach”. This calming approach intentionally included a plan to create smaller, focused areas of interest for young patients. r.o.i. Design happily developed the interior design, lighting design, and furnishing finishes for the new location.

In addition to the interior finishes, we assisted in introducing the practice to an experienced Lionel train expert, who designed the new miniature train that winds throughout the space on a raised track.

We also designed their new logo and provided many of the key furnishings.

Some of our favorite details include:

  • Decorative acrylic at the reception and checkout desks
  • Dark blue board and batten wall treatments
  • Accent carpet and painted wall “stripes”
  • Fun light fixtures throughout the space
  • Acoustic wall panels in the open exam area
  • Lit ceiling details at the checkout

We are grateful for the opportunity to work on this project and wish West Michigan Pediatric Dentistry the best as they settle into their new space, which opened on February 3, 2020.

For more about this practice, please visit their new website!

Click on thumbnails for a larger view:

New Logo for West Michigan Pediatric Dentistry

New Logo for West Michigan Pediatric Dentistry

West Michigan Pediatric Dentistry’s New Logo

West Michigan Pediatric Dentistry provides specialized dentistry for infants, children, and adolescents, including those with special needs. As their practice grew, so did the need for a new dental office. Currently located in Holland, MI, at 844 Washington Avenue, their new location is being built on 16th Street near Lighthouse Insurance. r.o.i Design was brought on to design the interiors of the new building, along with the project’s architects, Dixon Architecture.

At the beginning of the design process, the suggestion was made to also look at redesigning the practice’s logo. We offered our graphic design services, and West Michigan Pediatric Dentistry asked us to create some concepts.

Through the graphic design process, we supplied them with a few ideas that they narrowed down for further development. One of the featured elements of the new office design is a scale model train and track which winds throughout the waiting area, hallway and open operatory spaces. They decided that it would be fun to incorporate a train into the logo. We went back and forth a few times with ideas and finally landed on a simple, but fun, circular logomark with the train motif.

The construction of the new office will be wrapping up soon, and we are excited to see how the whole space comes together. Be sure to look for a post with photos of the space in the near future!

Old Logo

For more information about West Michigan Pediatric Dentistry, please visit westmipeddent.com.

Logo Design for View Point

Logo Design for View Point

When the logo, the architecture, and interior design all align, a brand appears. At r.o.i. Design we strive to be engaged in all parts of the design to achieve a cohesive brand appearance to create the “return on investment” look and feel that delivers results for our customers.

We have designed logos for a variety of types of identities, including medical practices, restaurants, and more. A logo typically includes a mark of some kind, and then words that are seen in particular fonts and styles.

It is quite common that a logo tries to do “too much” and we spend a lot of time pruning and editing a message, so the final logo can last over time.

In the case of View Point, we collaborated with Campus View’s marketing staff, going back and forth with ideas until a concise visual was realized that included the “peak” of the building but also connected with the View of Campus View, the corporate brand.

Other logos we have designed recently include ABC Pediatrics, Van Haren Dentistry, Wok & Mortar, and HealthBridge.

Custom Décor at View Point

Custom Décor at View Point

For r.o.i. Design, the View Point project allowed us to use all our skills and resources. In addition to planning and interior design, we took on the challenge of adding the finishing touches to a warehouse-loft-look by designing, procuring and installing décor. We used numerous reclaimed items, along with new items to complete the look.

We shopped Pitsch Wrecking and came away with some old windows, bikes, and a few feet of chain-link fencing. We stripped the bikes and painted them in their entirety, and then hung them from the ceiling. We disassembled some of the bikes and just mounted their painted wheels on the wall. We cleaned up the windows, made them shatterproof, and arranged them in the lounge area.

We wanted to use some old warehouse doors but couldn’t find any. So, we built them in our shop and faux painted them to create the look we wanted, then installed them in key areas.

We found an artist who had some great “old sign” graphics and asked them to change the verbiage and design to accommodate some Grand Valley State University words and icons.

And with the addition of a few IKEA mirrors and some faux painting by Michael Pfleghaar, the warehouse-loft-look took shape.

Campus View Develops Studio Apartment Concept

Campus View Develops Studio Apartment Concept

Campus View, a major player in student housing in Allendale, MI, wanted to create a different housing option for the student who wants a private personal space but still needs to be connected to a community. They own the building formerly housing “Brian’s Books” near Pierce Road and 48th Street just south of the Grand Valley State University Campus. They decided to turn this 20-year-old retail space into View Point, with 24 small studio apartments, an open lounge area, a common kitchen, an exercise room, and a laundry room.

They called in TJA Architects and r.o.i. Design to help them conceive and execute a plan to create View Point. We developed a hipster design criterion, while still providing top-notch amenities.

Keeping the basic architecture of the building, we had to conceive an exterior finish that would separate it from its former retail storefront look. One of the main front gables was minimized and the face of the building was sided in three different colors of metal panel to create random vertical stripes. We highlighted the entrances with a dramatic asymmetrical face of dark siding contrasted with warm wood planking around the entry doors.

These design criteria resulted in some fun details in the interior common areas:

  • Oversized, 24-inch tall apartment numbers stenciled on the walls
  • Funky wicker woven corridor light fixtures
  • Planked and octagonal modular carpet patterns in random patterns
  • Custom canvas art using iconic Grand Valley State University names and places
  • Found and repurposed items for decor

View Point offers its residents a well-appointed one-room apartment with a full bathroom. Each unit includes a small kitchenette area with solid surface countertops, study area, sitting area with a wall-mounted TV, and a bed with trundle storage. Just outside each unit is a lounge area with seating, a huge TV, and a spacious common kitchen with an 18-foot island and personal storage for each resident.

For more about View Point, please visit campusviewhousing.com.

Campus View Introduces Communal Living

Campus View Introduces Communal Living

ViewPoint 24 Concept Photo

At the Northeast corner of the Campus View community sits an empty retail building, the old Brian’s Books location. It is a cavernous, 9,250 square foot building that is not ideal for a retail store or restaurant venture due to the ebb and flow of a college town. Campus View was searching for a way to transform the space into residential housing. They asked r.o.i. Design to look at the building and come up with some ideas.

We landed on new housing approach that intertwines private rooms with community living.  The space was ideal to handle a 24-unit complex with a central shared area, complete with a communal kitchen, a lounge with a fireplace and large TV, exercise room, and on-site laundry. Each of the units has a complete bathroom with tub/shower and a small kitchenette with a sink, refrigerator, and microwave. The units will be fully furnished with a full-size bed, desk, wardrobe, dressers, and a loveseat. There will even be loft storage above the bathroom in each unit. Campus View has named the property View Point and has already leased several of these suites to students who are interested in the shared space with privacy concept.

For the redesign of the building, r.o.i. Design wanted to it to feel like a cool, urban, loft-like space. We call it “hipster-eclectic”, encompasses everything that is quirky, creative and bang on trend. Hipsters have wholeheartedly embraced a minimalist aesthetic that effortlessly mismatches several different trends and styles.

The exterior will get new metal siding, giving it a modern industrial look. The interiors will feature an eclectic mix of surfaces, exposed ductwork and pipes, and industrial light fixtures. Large factory-type wall stencils will identify room numbers.

Construction on the building should take place this spring and hopefully be open for students to move in this fall. Campus View will begin leasing the space as soon as possible. It will be exciting to see this inventive new living space take shape and add to the unique housing offerings at GVSU.

ViewPoint 24 – Concept Floor Plan